Vidéki ház széles látószöggel

Vidéki ház széles látószöggel

2023 Petőháza

Egy sík rétre tervezett ház egyik változata Építész munkatárs: Miszori Dániel, Szigeti Krisztina

Júlia úti vadászház

Júlia úti vadászház

2023 Sopronkövesd

Koncepcióterv

...tErnác... - TERasz a torNÁCon

...tErnác... - TERasz a torNÁCon

2023 Fertőboz

Hagyományos tömegképzésű épület átértelmezett tornáca kiegészítve teraszfunkcióval Építész munkatárs: Miszori Dániel

Variációk egy villára

Variációk egy villára

2023 Sopron

Nem megszokott, hogy tervezés közbeni állapotot mutatunk be a honlapon. A meglévő villa-átalakítással kapcsolatban azért teszünk kivételt, mert úgy gondoltuk, jelen fázisában is érdemes már megmutatni, milyenné válhat a hányattatott sorsú ház, melyet új tulajdonosai féltő gonddal igazi otthonná kívánnak varázsolni. Építész munkatárs: Szigeti Krisztina, és Miszori Dániel

Tornácos parasztház mai fiataloknak

Tornácos parasztház mai fiataloknak

2019 Fertőszéplak

A szép, modern-hagyományőrző házban a megbízók szíve-lelke, valamint a két kezük munkája is alaposan benne van. A ház szerepelt 2023-ban a Veranda magazin március-áprilisi számában. A képeket Szita Márton fényképész készítette.

A-keret-ház a "Nyúli-havasokba"

A-keret-ház a "Nyúli-havasokba"

2022 Nyúl

Izgalmas vázlatterv egy izgalmas telekre izgalmas megbízói ötletekkel Építész munkatárs: Miszori Dániel

Ház pompás kilátással

Ház pompás kilátással

2022 Balf

A balfi dombokra illeszkedik az új ház, és pincéje; arccal a Fertő-tó felé

Nagypolgári villa a Kutyahegyen

Nagypolgári villa a Kutyahegyen

2022 Sopron

Munkahelyükhöz közel találta meg a fiatal pár leendő nagycsaládjuk számára elképzelt otthonuk helyszínét Építész munkatárs: Miszori Dániel

Apartmanház a tolnai dombokon

Apartmanház a tolnai dombokon

2022 Szálka

A Szekszárdi borvidéken találta meg a tulajdonos a megálmodott funkcióhoz a megfelelő telket. A régi parasztházat nem lehetett a mai kor igényeihez igazítani, de a megbízónak fontosak a hagyományok, mindenképp szeretett volna utalni a letűnt épületre: az apartmanház eleje utcaképbe illeszkedő, tradicionális. A terasz és a később építendő "fürdőház" megjelenése utal rá, hogy 21. századi az épületegyüttes.

Egészségház fehér cseréppel

Egészségház fehér cseréppel

2022 Fertőszéplak

A falu központjának, a templomdombnak szomszédságában álló telken jelenleg romos épületek, és egy meglévő boltozatos pince helyezkedik el, melynek megtartásához a hagyománytisztelő település ragaszkodik. A tervezési program házi-, és gyermekorvosi rendelő, védőnői részleg, és gyógyszertár tervezését írta elő, későbbi részbeni pince és tetőtér-beépíthetőséggel. Az épület tömegét annak két nyeregtetős egysége határozza meg. A lapostetővel fedett tornác ezeket hivatott összekötni: a főtömegből előugorva ad hangsúlyt a bejáratnak, és egyben a homlokzat dinamikus megjelenését is biztosítja. Az egészségügyi szolgáltatásokat magában foglaló egységek külső burkolatát fehér színben képzeltük el. Fehér téglaberakást helyeztünk az ablakok közé, azok szemöldökmagasságáig, amelyeket a lapos, modern tömeget is domináló bíbor vörös alumínium kompozitlemez burkolat tesz végül egészen izgalmassá. (A jelenlegi látványtervek egy építőanyaggyártó fehér cserép-pályázatához készültek, az épület "fertőparti-homlokzatképzéssel" valósul meg.) Építész munkatárs: Miszori Dániel

Terápiás lovarda

Terápiás lovarda

2020 Nagycenk

A számos hagyományos mellett ezúttal egy terápiás lovardával bővült Széchenyi faluja, mely speciális igényt elégít ki. Betegek rehabilitációját, és idősek regenerálódását segítik lovak bevonásával. Tradíciókat követő megjelenés modern funkcióval.

Polgáriasodó parasztház

Polgáriasodó parasztház

2017 Ágfalva

Szerencsés, ha a tervező már a telekválasztásban is tud segíteni – ahogy itt is történt. A telek természetes lejtésére ültettük a házat, így szervesen illeszkedik a tájba. A megbízókkal folytatott, kivitelezés végéig történt folyamatos együttgondolkodás eredménye a megépült szép és praktikus otthon. A ház szerepelt 2021-ben a Veranda magazin november-decemberi számában. A képeket Szita Márton fényképész készítette.

Közösségi pajta

Közösségi pajta

2018 Sopronkövesd

Új közösségi pajta a tájház udvarán

Nógrádi lovastanya

Nógrádi lovastanya

2021 Alsópetény

A fővárostól nem elszakadva, de mégis az alsópetényi dombok nyugalmában képzeli el a házaspár életét a három hektáros birtokon, melyen bőven van hely lovaik számára is.

Kádárkockából gazdaház a Hanságban

Kádárkockából gazdaház a Hanságban

2021 Rábcakapi

Az elmúlt évszázad építészete megbontotta a falu egységes utcaképét. A tervezéssel érintett telken is "kor-szerű" épület került a gazdasági épületek sora elé, mely idegenül hatott a racionalista épületek nyitányaként. A házat visszabontottuk szerkezetig, majd szerves rétegeket tekertünk rá, hogy tompítsa arányait, és kerek egész legyen az épületegyüttes. Mint egy parenyica... :-)

Kerékpáros pihenő

Kerékpáros pihenő

2021 Fertőboz

A kreatív házaspár kiváló ötletéhez adta magát a pompás telek pazar környezetben: a Fertő-tavat körülölelő bicikliút mellé álmodták meg a frissítő "állomást", és a csillagtúrákhoz is alkalmas szálláshelyet.

Doktor House

Doktor House

2021 GYMS megye

Fiatalos lakóház régebb óta fiatal házaspárnak...

Vasi vályog

Vasi vályog

2021 Gencsapáti

Új építésű vályogházat álmodott magának a megbízó, melyet hagyományos formavilággal ruháztunk fel.

Birtok az erdő alatt

Birtok az erdő alatt

2019 Süttő

Tudatosan kereste és találta meg a helyszínt a megbízó szülőfaluja határán, hogy az apró telkekből összeálló birtoktesten építse fel otthonát.

Száz éves villa új élete

Száz éves villa új élete

2020 Szentgotthárd

A k.u.k.-s konzul villája az elmúlt száz év tatarozásai során elvesztette díszeit, de a részletekben felsejlik a korábbi pompa, és meglelhető az eredeti alaprajzi kialakítás eleganciája is. Jó szemű új gazdái meglátták benne a rejtett szépséget, melyhez finoman új külső ornamentikát igazítottunk - megfelelve a 21. századi ember komfortigényeinek.

Alföldi tanya

Alföldi tanya

2020 Dánszentmiklós

Mezőgazdasággal foglalkozó család új tanyát kíván alapítani. A tanya lakóháza és melléképülete célszerű és hagyományos, míg az istállóépület praktikus, és újszerű formát kívánt.

Hagyományos modern

Hagyományos modern

2020 Vitnyéd

Legyen hagyományos tömegű, főhomlokzatos, tornácos, hosszú, keskeny; ugyanakkor modern burkolatokkal, egyenes vonalakkal, antracit színű cseréppel ellátott családi ház! És lett!

"Gesztenyés" fészek öt fiókának

"Gesztenyés" fészek öt fiókának

2018 Bánfalva

A Gesztenyés körútra terveztünk otthont az ötgyermekes családnak

Tóparti családi ház

Tóparti családi ház

2019 Völcsej

Gyönyörű környezetbe álmodta meg otthonát a házaspár, melyet hagyományos stílusban öntöttünk formába.

Sarki játék

Sarki játék

2021 Fertőrákos

Saroktelekre épül a kortárs megjelenésű családi ház és garázs

Nyárosi modern

Nyárosi modern

2021 Nyárliget (Sarród)

Hagyományos tömegű épületen alkalmaztunk modern megjelenésű elemeket

Kicsi, de helyes...

Kicsi, de helyes...

2021 Budakalász

Családra szabott, élhető otthon terve készült Budakalászra

Játékos minibölcsőde

Játékos minibölcsőde

2021 Fertőszéplak

Helyi hagyományokra épülő, mégis kortárs bölcsőde terve született, mely léptékében illeszkedik a tradicionális településképbe, megjelenésében viszont frissességet sugároz. Az építészeti minőség mellett hangsúlyt kapott a kisgyerekek igényeire való odafigyelés. Építész munkatárs: Miszori Dániel

Ház, kettő utca között

Ház, kettő utca között

2021 Balf (Sopron)

Kettő utca közötti telken található családi ház bővítésével kerestek fel a balfi megbízók. A bővítés mellett sikerült új külsőt adni az egész épületnek, így szinte új házat kaptak a megrendelők.

A Szent Márton-hegy védelmében

A Szent Márton-hegy védelmében

2021 Pannonhalma

A magastetős házat és garázst körülöleli a mellékfunkciót (kerti szerszámtároló), és átmeneti tereket (tornác, terasz) magába foglaló alacsonyhajlásszögű tető. Tájolás szempontjából a terasz a kevésbé szerencsés északkeleti oldalra került, mégis a telek védettebb belső felét tárja fel, és kiváló kilátást biztosít az apátságra.

Püspöki magtár új élete...

Püspöki magtár új élete...

2021 Fertőrákos

Panziót épít az új tulajdonos a régóta álmát alvó (raktárként használt) impozáns kőépületbe. A ház jellegét minél inkább szerettük volna megtartani, ezért csupán egy bejáratot hangsúlyozó tetőfelépítmény került a tetőre. Az örökségvédelmi hivatal ragaszkodott a faszerkezetű kapu megtartásához. Ezt a síkból kihúztuk és egy keretbe tettük, hogy a hőszigetelési értéke ne rontsa az épület energetikáját.

Más vizekre kalandozva...

Más vizekre kalandozva...

2021 Kapuvár - Ipartelep

Minőségi vasalógyártó cég kért ötletet az új gyáregységek és a köztük lévő főbejárat arculatához. A középen elhelyezett bejárat képi világa a piros vasalóállványról, és a vasalódeszkáról lelógó ruháról született. A homlokzat formálásának alapötlete a vasalók gőznyílásai. Építész munkatárs: Miszori Dániel

Erdő Háza ökoturisztikai központ

Erdő Háza ökoturisztikai központ

2021 Muck (Sopron)

Kiváló funkciót talált a soproni erdőgazdaság az egykori mucki (Soproni-hegység) határőr örs helyének hasznosítására. Az épületek telepítése U-alakban történt, a korábbi épületek helyére kerültek, hogy a természet legkevésbé sérüljön. A felvezető útról a szociális épületet látjuk meg először az állatsimogatóval (parasztudvar). A központi ház a fogadóépület. Attól jobbra a takarmánytároló helyezkedik el. A főépület mögött, a teraszról induló fahídról lehet az állatokat megtekinteni. Ennek előnye, hogy az állatokat felülről, nem kerítésen keresztül nézhetik meg a látogatók. Építész munkatárs: Szigeti Krisztina

"(Nem) mindegy neki, akár a szélső háznak..."

"(Nem) mindegy neki, akár a szélső háznak..."

2021 Fertőhomok

Érett elhatározással keresett meg a családfő, hogy álmodjuk meg közösen leendő otthonukat, mely - utolsó telken álló házként - méltó lezárása lehet a mellékutcának. Léptékében fertőparti házat terveztünk, oldalsó garázselhelyezéssel, melynek pengefala lezárja az utcától a szélvédett teraszt és kertet.

Élmények Kőszeghegyalján

Élmények Kőszeghegyalján

2021 Bozsok

Minden adott volt az ideális feladathoz: határozott elképzeléssel rendelkező megbízó, akivel hamar egy hullámhosszra kerültünk, és kiváló adottságú telek pazar környezetben. Az első változaton lényegi változtatás már nem történt, csupán a család igényeihez és a környezet adottságaihoz kellett igazítani.

Kapuvári házikó

Kapuvári házikó

2021 Kapuvár

Csendes kapuvári utcában épül a hagyományos stílusú új otthon.

Nyugalom szigete

Nyugalom szigete

2021 Szigetmonostor

Pompás környezetet választott otthonának a fiatal pár a szentendrei szigeten, melyre közös munkával modern vidéki házat varázsoltunk.

Lózsi havasokban

Lózsi havasokban

2021 Nagylózs

A síkvidéki faluban a víztározó fölötti új utca telkeinek meredeksége hegyvidéki adottságokat idéz. A fiatal házaspár hagyományos formavilágú otthonát illesztettük a nagy szintkülönbségű telekre.

Lóherés lovarda

Lóherés lovarda

2021 Süttör (Fertőd)

Az építtető határozott elképzelését csak formába kellett önteni, és az egyszerű funkció nemes külsőt kapott.

Modern köntösben

Modern köntösben

2021 Fertőszentmiklós

Meglévő épület kapott korszerű arculatot.

Ház több funkcióra hangolva

Ház több funkcióra hangolva

2021 Sopron

Az építtetők több lehetséges jövőbeli igényével kellett számolni a tervezés során, mégis sikerült az épületnek egységes karaktert adni.

Kézműves sörműhely

Kézműves sörműhely

2021 Fertőhomok

Munkaközi látványképek a csipkerózsika-álmából ébredező volt étteremről. Építész munkatárs: Miszori Dániel

Kockaházból...

Kockaházból...

2021 Harka

Harkai „kockaház” tetőtérének beépítése A lakóterület növelése vált szükségessé a család bővülésével. A földszint nem változott - a szükséges új lépcső elhelyezésén kívül. A tetőtér beépítésének rajzán túl "családra szabott", egyedi otthon rajzát akartuk átadni, melyet még inkább sajátjának érezhetnek a bentlakók - eltüntetve a "Kádár-kocka" jellegzetességeit.

Törésponton

Törésponton

2021 Sarród

A tanulmányterv tárgya apartmanok és családi ház tervezése a Fő utca közepén található üres telekre. Az új ház törésponton fekszik, mivel kettő, eltérő ritmusú és vonalú házsor találkozásán helyezkedik el (jobbról, és balról különböző stílusú házak határolják). A családi ház hátravontan - védve az utca zajától - a pajtasor vonalába került, előre pedig az apartmanok és a közösségi szín. Adott volt egy pár éves utcai kerítés, melyet a tulajdonos hajlandó lett volna lebontani, azonban sikerült beilleszteni az elképzelésbe. Az utca bal oldali ritmusába került a ház tömege, azonban a tetőt kihúztuk a jobb oldali ritmus vonalába. A hagyományos házformát is a jobboldali ritmusból vettük, azonban vállaltuk a melléképületszerű igaz megjelenést a főhomlokzaton - nem akartunk hamis parasztházat rajzolni álablakokkal.

Alpesi hangulatban

Alpesi hangulatban

2016 Kópháza

A megrendelő házaspár kedveli az Alpokat, mégsem akartunk formai jegyeket másolni a hütték világából, inkább indirekt utalással (robusztus erkélykorlát, dőlt téglatámok) idézzük az Alpok "csipkéit". Így sikerült egy meglévő pincére "pannonos" házat varázsolni.

Első jel

Első jel

2015 Harka

Akár helyi anyagokból is készülhetett volna - ezért nem tájidegen - de a Keleti-Kárpátok gerinceiről érkezett a rönkház az Alpok lábához a fenyőerdő mellé, első utalásként az Alpok végtelen rengetegeire. A képek az építkezés jelenlegi fázisát mutatják.

Kezdő történet egy új bekezdésben

Kezdő történet egy új bekezdésben

2015 Kópháza

A fiatal párnak határozott elképzelése volt közös otthonukról: az újonnan kialakított utcának az első háza legyen hagyományos keretbe foglalva, de modern lak. Az utcai homlokzat ennek megfelelően hagyományos, mint ahogy a mese első mondata is mindig ugyanaz - "egyszer volt, hol nem volt..." A történet modern (rámpa a garázshoz, híd, kiülős pergola tárolóval, konyhasziget, szennyesledobó stb.), majd lezárásként vissza a hagyományokhoz: pajta-érzet keretezi a házat - "itt a vége, fuss el véle". Aki nem hiszi, járjon utána...

Átültetés Gyalókán

Átültetés Gyalókán

2015 Gyalóka

Fiatal pár korábban vásárolt parasztházát korszerűsíteni, bővíteni szerették volna, azonban szerkezetileg nem volt megfelelő állapotban, így új ház építését javasoltam. Az új ház arányaiban, tömegében, formavilágában méltó utódja kíván lenni a bontandónak. A pár előzetesen nem akart teraszt építeni, azonban a tornác kiszélesítésével sikerült a kertkapcsolatot a helyére tenni.

Értékek mentén

Értékek mentén

2015 Csapod

A munka elején sikerült megállapodnunk a konstruktív fiatal házaspárral, hogy a telek meglévő adottságai (gesztenyefa, volt pékség épülete) értékek, melyeket figyelembe kell venni a tervezés során. Sikerült egy könnyed, nagyvonalú házat összerakni, mely léptékében csapodi tud maradni, figyelve a környezete arányaira. A ház hármas tagolása mutatja a három funkciót. A gesztenyefa köré csoportosulnak a közösségi terek (nappali, konyha, étkező, terasz), elől a meglévő épület védi a szomszédos kocsma zajától a magán helyiségeket, míg leghátulra a kiszolgáló terek kerültek.

Nyugalom a színes utcában

Nyugalom a színes utcában

2015 Fertőszéplak

Az új utca sokszínű házai közé nem akar újabb elemet vinni az épület, helyette visszafogottsággal biztosít otthont a fiatal házaspárnak, és családjuknak.

Pohár és olló

Pohár és olló

2015 Fertőendréd

A sokat szolgált, többszörösen átépített, és bővített épületbe kellett integrálni a meglévő vendéglátó funkció mellé egy szépségszalon egységeit a tulajdonos határozott elképzelései alapján. A munka során a meglévő kocsmát nem érintettük, a földszinten működik tovább. A kocsmához kapcsolódó, melléképületek közé ékelődött teraszt újraértelmeztük, és a "totálszalont" a tetőtérben helyeztük el külön bejárattal.

Egyenes irányba

Egyenes irányba

2014 Fertőszentmiklós

A webstúdió töretlen fejlődésének dinamikáját kifejezve, kapott új arculatot a cég meglévő központja a tetőtér ráépítésével - kikacsintva a hagyományos formavilágból, de még értékhatárokon belül maradva, régi barátság mentén. "Gézával gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Iskolás éveink alatt is mindig a pontosságról és a lelkiismeretes feladatmegoldásról volt ismert. A közös munka alatt mindig több ötletből és több megoldási lehetőségből tudtam választani, ami igazán könnyűvé tette a döntéshozatalokat. Szakmai ismeretei, alapossága, de ugyanúgy emberi értékei is külön említést érdemelnek. Köszönöm a kiemelkedő munkát, bízom benne, hogy mielőbb életre tudom hívni a közösen megálmodott épületfejlesztést!" Fekete Attila, Ügyvezető igazgató, Feki Webstudio Kft.

Szabadidőpark

Szabadidőpark

2014 Hidegség

Faluszépítő megrendelő újabb elképzeléséhez adtam ötletet. A környék fehérre meszelt népi téglaépítészetét idéző elemek jól illeszkednek a fát szerető, és megmunkáló tulajdonos formavilágához.

Ártérben megbújva

Ártérben megbújva

2012 Fertőszentmiklós

A fiatal pár és felmenőik művészi vénájának eredménye a polgári otthon, mely a település központjához közel, mégis nyugodt környezetben van. Kölcsönös bizalom, és együttműködés jellemezte a tervezést. A ház mostani állapotát mutatják be a képek.

Templom védelmében

Templom védelmében

2011 Kópháza

A családi ház hagyományos, egyszerű tömege tiszteli a kegytemplomot, szelíden megbújik mögötte. A napos oldal nagy üvegfelületekkel nyitott, a meghosszabított tető mégis szinte csak télen enged közvetlen napfényt a házba, meggátolva a nyári túlmelegedést.

Otthon lovaknak, lovasoknak

Otthon lovaknak, lovasoknak

2010 Fertőszéplak

A hely varázsa, a megrendelők nyitottsága, és a funkció szinte önmagától adta a megoldást az épület kialakítására. A tízbokszos istálló, és az otthon mind külső megjelenésében, mind funkciójában jól elkülönül egymástól, mégis megfér egy tömegben.

Mediterránból indultunk

Mediterránból indultunk

2010 Fertőszentmiklós

A megrendelők mediterrán házról álmodtak. Az idegen formákat kidobtuk, a funkciókat meghagytuk, s összejött egy visszafogott, nagyvonalú ház, melyet a tulajdonosok gondos odafigyeléssel alakítgatnak. A házról cikk jelent meg a Veranda magazin 2018/6 november-decemberi számában.

Parasztházak

Parasztházak

2010 Agyagosszergény, Süttör

Parasztházból parasztház (2 db látványkép) Egy „megcsúfolt” parasztház „visszaalakítására” adtam javaslatot. Megbújva (19 db fénykép, 4 rajz) Az újonnan vásárolt épülethez érzékenyen nyúltak hozzá az építtetők. A bővítés harmonikus maradt, nem nyomja el a meglévőt.

Húgom háza

Húgom háza

2009 Fertőpart

Családi ház ötlete Édeshúgomnak.

Két ház - egy ház

Két ház - egy ház

2009 Fertőpart

Fikció a Fertő-partra A családi ház közösségi és magánhelyiségeit különválasztottam. A „pajtában” kapott helyet a nappali, a konyha, és az étkező, valamint a szélfogó és a wc; a parasztházban négy háló, fürdő, wc. A két épületrészt a bejáratnál nyaktag köti össze.

Ravatalozó

Ravatalozó

2009 Lövő

Korábbi munkahelyemen az új lövői ravatalozóra készítettem egy saját tervet, mellyel nem egyeztettünk.

Mária-barlang

Mária-barlang

2008 Fertőendréd

A fertőendrédi templom 2008-ban volt 100 éves. A jeles évfordulót egy Mária-szobor elhelyezésével tettük ünnepélyesebbé. Az egyházközségi képviselőtestület a szobor helyének kialakítására kért javaslatot. A szobor helye a templom szélfogója, és főhajó által alkotott jobboldali háromszögben lett kijelölve. A szoborfülke alakját úgy terveztem, hogy messziről sejthető legyen a „tartalma”. A templom védőszentje Szent István királyunk, aki országát Boldogasszonyunknak ajánlotta fel végső kétségbeesésében. Ebből kiindulva a tervezett építmény kompozíciója 3 részből áll. Alul Mária – és egyben Szent István – országa (körvonal, és hármashalom) a megtestesülést jelképezi, melyet felette Mária alakja tölt meg lelkiséggel. Legfelül a szellemiséget – Mária legfontosabb tulajdonságát, a szűziességet - egy liliom szimbolizálja. A kivitelezés során részben eltértek az alaptervtől.

Jel a nemzeti parkban

Jel a nemzeti parkban

2007 Sarród

Öt lelkes sarródi fiatal döntött úgy, hogy kápolnát emel. A nagyobb előtető körmeneti sátor funkcióját is betölti, misézni is lehet alatta, egyben jelzi az elcsendesedés útját, ahogy a nagyobb térből a kisebbe érünk.